sobota 2. července 2011

Pohádkové pláže s červenou stužkou na klopě

Ve čtvrtek jsme se konečně dostali na finální počet stážistů, což je 20. Nakonec mám ve svém týmu 10 lidí těchto názorností: Švédka, Islanďanka, Taiwanci, Vietnamky, Indonésanka, Němka a Ruska. Z druhého projektu jsou tady lidé z Kyrgystánu, Kazachstánu, Ruska, Polska, Hondurasu, Peru, Belgie, Vietnamu a Taiwanu. Je to opravdu celosvětový mix. Někteří stážisté jsou docela introverti. A to jsem si myslela, že jsem opravdu introvert.:-) Celkově z našeho týmu jsme tak 4, kteří jsme hodně aktivní. Myslím si, že náš pracovní tým je hodně dobrý. Všichni si rozumíme, vzájemně pomáháme a chceme se dozvědět o ostatních všechno možné. Jsem moc ráda, že tak držíme při sobě. Málo kdo zůstává někde sám a chodí sám ven. To se tu zatím nestalo. Jsou tu sice stážisté, kteří s námi nechtějí nikam chodit, ale je jich tak cca 5. Více ne.

Ve čtvrtek odpoledne jsme se rozhodli udělat si výlet na známé a turisticky vyhledávané pláže. Pláž ve městě, kde bydlím, není zrovna nejhezčí. Je to totiž přístav a voda je tu hrozně špinavá. Speciální při odlivu. Všichni stážisté jsme nastoupili do místního autobusu, který je mimochodem hrozně levný (1,5 RM = 8Kč) a jeli jsme na pláž vzdálenou cca 13 km. Toto místo je známé pod názvem Batu Ferringhi. Oblíbené místo Arabů, Američanů, ale i Evropanů. Místní pán nás zavedl na pláž, která byla jako z pohádky. Neuvěřitelně teplá voda, čistý písek a teploučko. Někteří z nás zkusili místní Parashuting (loďká vás tahá na lanku a se vznášíte s padákem ve vzduchu). Strávili jsme tam strašně dlouhou dobu opalováním, koupáním a povídáním si.

Nastal pátek a s ním i kupa práce na projektu. Dorazila naše hlavní vedoucí projektu a začali jsme procházet agendu na celý měsíc a půl, začali jsme dělat přípravu, letáky plakáty. Budu propagovat informace o HIV/AIDS na místní škole a snažili jsme se přijít na zajímavé způsoby, jak studentům informace podat. Prošli jsme si brainstormingem, rozdělili si práci do skupinek a začali pilně pracovat. Když jsme skončili s prací, rozhodli jsme se všichni stážisté užít si páteční večer tím správným způsobem – PÁRTY.:-) Bylo nás cca 15 a rozhodli jsme se jít do hlavního města ostrova, což je Georgetown. Je to asi 10min autobusem daleko. První jsme se chtěli najíst, tak jsme šli do typické indické restaurace, kde jsme zkusili snad všechno. Měli jsme vlastní místnost pro sebe a na stole bylo tak 15 jídel a všichni zkoušeli všechno. Indická kuchyně je opravdu moc dobrá a hlavně levná. Opět jsem se najedla a napila za příjemných 20Kč.:-) Pak jsme zapadli do místního Reggae baru, kde jsme konečně ochutnali místní pivo. Byla jsem docela překvapená, kolik asiatů pije pivo, i z naší skupiny. Někteří pivo nemohli, protože jsou Musilové a padla tam tudíž zajímavá otázka. „Jak chutná pivo?“ Zjistili jsme, že je téměř nemožné popsat příchuť piva někomu, kdo ho v životě nezkusil.:-) Pivo je tady docela drahé na naše poměry (9RM = 50Kč/0,3l). Poslechli jsme si hudbu a šli zpátky na hostel. Tam jsme si všichni sedli do obýváku a zpívali a poslouchali, jak náš kolega z Peru hraje španělské písně na kytaru.

Nastala sobota, a i když se to zdá divné, o víkendu jsme pracovali. A to fakt poctivě. Během celé soboty jsme si přichystali všechny plakáty a letáky pro školu, program na prezentaci je hotový, práce rozdělená. Pracovalo se téměř od desíti do šesti. Ale jsem ráda, že všechno máme přichystané a v pondělí se může začít. Koupili jsme si speciální trička pro náš projekt – černé s červenou stužkou vepředu. Udělali jsme pár skupinových fotek. Začíná se z nás formovat docela solidní tým.:-) Zítra máme den volna, takže plánujeme jít do místní džungle, kde je farma na chov motýlů a želv.

1 komentář:

  1. Ty jo, to zní super :) Vypadá to, že si opravdu užíváš a že to stojí za to :) Doufám, že to vydrží po celou dobu stáže :))
    L.

    OdpovědětVymazat