středa 10. srpna 2011

ASIA TRIP - část první - Melaka


Stáž už skončila a nyní nastává část mého pobytu, který věnuji cestování po opravdu celé Malajsii a Singapuru. Už tak před měsícem jsme se rozhodly tři stážistky z mého projektu, které ještě neměly plán po stáži, že budeme cestovat spolu. Rozhodly jsme se, že procestujeme Malajsii a Singapur, když už jsme v Malajsii strávily tolik času, tak je třeba poznat celou zemi. Složení našeho cestovatelského týmu je následující: já, Saga z Islandu a Monika z Polska. Taková babská jízda:)Tohle je naše základní skupinka, která cestuje celou dobu společně. Občas se k nám někdo připojí a pak zase odpojí. Naše první zastávka byla Melaka. Město, které se nachází cca 100km od Kuala Lumpur na jih a které je od našeho místa výjezdu v Penangu vzdálené cca 6 hodin autobusem, což je tak 500km. Doprava je v Malajsii docela levná. Autobusem se dostanete v Malajsii na různá místa za velmi rozumnou cenu. Jsou levnější než u nás. Lístek jsme si koupily už o 2 dny dříve, abychom měly jistotu, že můžeme jet. Tak 3 dny před odjezdem jsme si rezervovaly hostely. Našly jsme celkem dobré ubytování vždy téměř v centru našeho cílového místa.

Všechno začalo v neděli, kdy jsme vstávaly už okolo sedmé, abychom se s našimi těžkými kufry dostaly do centra Georgetownu v Penangu, kde na nás čekal už objednaný bus. Každá z nás táhla kufr, který má tak 30kg. Nakoupily jsme hafo věcí v Penangu, tak se nám váha kufrů trošku zvedla. První věc, které mě šokovala, že pan řidič nám otevřel zavazadlový prostor a jen ukázal, ať si tam dáme samy kufry. Když jsme je tam stěží dotáhly, popohnal nás, ať je dáme na ležato. No hrůza. Tohle by se v Evropě nestalo. Nasedly jsme do busu a docela mě překvapila sedadla. Byly tam sice 2 řady jako v normálním busu, ale levá řada měla 2 sedadla, pak byla mezera a pak pravá řada byla složena jen z jednoho sedadla. Je to docela dobrý systém, když cestujete dlouho, protože sedadla jsou velmi široká s dvěma opěrkami na nohy. Nabrali jsme docela solidní zpoždění a dorazily jsme do Melaky okolo 16hodiny. Koupily jsme si lístek na další den do Singapuru a nasedly do místního busu, který nás zavezl do centra města, kde jsme měly ubytování. U orloje nás čekal další stážista z našeho projektu z Taiwanu, který se k nám připojil. Bydlel ve stejném hostelu, tak nás tam dovedl. Tam jsme narazili na další naši stážistku z Vietnamu. Omylem jsme si rezervovaly hostel na další den, ale naštěstí měli volné postele. Bohužel jsme museli táhnout naše těžké kufry do strmých schodů do 1.patra. Všichni jsme si dali sprchu, odpočinuli si a šli na jídlo. Melaka je proslulá jídlem. Mají speciální jídlo zvané Rice Ball, nebo-li rýžové koule. Dávají je nejčastěji s kuřetem. Je to uplácaná rýže do tvaru noku. Docela dobré jídlo.

Samotná Melaka je velmi podobná Evropě před 100-20 lety. Melaka je koloniální město, které dýchá britskou a holandskou kulturou. Všude je tu specifická britská architektura. Je tu spousta katolických kostelů, které jsou bílé nebo červené. Vše je v noci překrásně nasvícené. Měli jsme docela štěstí, že jsme trávili sobotu večer v Melace, protože v sobotu večer jsou zde noční trhy. To znamená, že jedna širší ulice v Melace je napráskaná všelijakými stánky s jídlem, tradičními věcmi, oblečením, atd. Všude je cítit typická asijská vůně a čínská hudba. Zkusili jsme tradiční koláčky z Melaky a šli si zpátky lehnout na hostel.

V noci byla pořádná bouřka, ale naštěstí to do rána přešlo. V neděli jsme měli cca 4-5 hodin na projití zbytku Melaky. Šli jsme na kopec Svatého Pavla, kde se nachází velmi starý kostel, ze kterého už je pomalu zřícenina. Odtud je nádherný výhled na moře. Další naší zastávkou byla slavná loď v Melace. Koupili jsme si lístek do muzea a na loď, který stál v přepočtu 18Kč. Ta loď byla obrovská. Mohli jsme na ni vstoupit, ale museli jsme se vyzout – jako téměř všude v Malajsii, jak je zvykem. Prošli jsme si palubní kabiny, příď i záď, kapitánovu palubu a zakončili jsme vše návštěvou námořního muzea.

Jelikož bylo neuvěřitelně horko, nejhorší část dne a obloha bez mraků, rozhodli jsme si koupit lístek na výletní loď po slavné melacké řece. Viděli jsme slavné mosty, speciální domy při pobřeží a taky tak 15 velkých ještěrů (cca 1 metr dlouhých), kteří se slunili na kameni nebo se čvachtali ve špinavé přístavní vodě. Poté jsme navštívili ještě pár kostelů, a pak jsme se vydali směr hostel, kde jsme vzali naše přetěžké kufry a chvíli čekali na bus. Nemohli jsme najít taxi a do busu se nám nechtělo, protože to bylo strašně složité. Naštěstí jsme našli taxi, ukecali ho na nejnižší možnou cenu. Jelikož jsme byli 4, kteří jeli do Singapuru, museli jsme si vzít 2 taxíky. Jeden taxík dorazil na autobusové nádraží 5 min před odjezdem autobusu do Singapuru a další se ještě neobjevil. Lítali jsme s kamarádem po nádraží a hledali zbytek lidí. Naštěstí jsme dorazili opravdu na čas, nasedli zpocení do busu a byli rádi, že naše další cílová stanice bude opravdu Singapur a to ještě v pondělí.

Žádné komentáře:

Okomentovat